AnimGO logo
  
  
Ma 2024. 02. 24-e van.

    
   Nyomtat     

   [Teljes lista] [0-9] [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [TOP20]

Információk
Higurashi no Naku Koro ni
Címe: Higurashi no Naku Koro ni
Angol címe: When they cry, When the cicadas cry
Hivatalos weboldal: http://www.oyashiros...
Korhatár:
18 éven aluliaknak nem ajánlott!
Kategória: TV
Epizódok száma: 26
Megjelenés éve: 2006
Műfaj: Horror
Thriller
Krimi
Pszichológiai
Stúdió: Studio DEEN
Frontier Works
Letöltések: Felirat
Képek: A google-n
Anime értékelése: 43 szavazat alapján: 9.44
Elemzés értékelése: 13 szavazat alapján: 9.92
Státusz: Ellenőrizve!


Elemzés

Idõrendbe helyezve a cselekményt jobban áttekinthetõvé válik a mû háttere:

Ókor - Középkor: A régi hiedelem úgy szól, hogy démonok léptek ki a mocsárból és megtámadták az embereket. A
Ennek hatása a késõbbi eseményekre:
A vallási fanatikusok most (1983) azon vannak, hogy visszahozzák az õ Istenük erejét, egy nagyon veszélyes parazita felélesztését tervezik. Egész Hinamizawára ki akarják terjeszteni, Oyashiro-sama felélesztése a végsõ céljuk. Ez be is következik, az Onigafuchi mocsárból mérgezõ vulkanikus gáz tört elõ késõ éjszaka és megölte a falu lakóit. Hinamizawa körzete az óta is le van zárva.

1945. - A második világháború befejeztével Sonozaki Souhei egy raktárnyi élelmiszerrel tért haza, ami abban az idõben méregdrága volt. Ezt eladta és az így befolyt összeget a Sonozaki család a falu fellendítésére költötte. Ezzel a Sonozaki család az egyik legbefolyásosabb család lett Hinamizawában.

1950es évek közepe: A környezõ faluk irigykedni kezdtek, hogy miért megy jobban a Hinamizawában élõknek, mint nekik, így ellenségeskedés alakult ki. Ez a Hinamizawaiakat egy erõs egységbe kovácsolta.

1976. - Egy gát építésének a terve született meg, ami a falut víztározóvá alakítaná.

1978. - Rika megjósolja Akasaka tragédiáját, vissza akarja küldeni Tokyo-ba, hogy a feleségével legyen. Rika megjósolja Hinamizawa jövõjét, segítséget kér Akasaka-tól, Rika egyetlen akarata hogy boldogan szeretne élni, és semmiképp sem akar meghalni.

1979. - A kõfejtõ vezetõjét átverik, a cégét megszerzik, ami utána csõdbe megy. A kétségbeesett fõnök végez a családjával, majd önmagát is élve elégeti.
Mion (aki itt még nagyon fiatal) és néhány fiatal gyerek játszik a kõfejtõnél. Erõs kén-szagot éreznek, majd ez elmúlik és játszanak tovább. Egy idegesen odarohanó felnõtt férfi elzavarja õket onnan, majd a gyerekek különválnak és hazamennek. Az egyik fiú nem tér haza, az apja elindul a keresésére.
Az apa megtalálja a fiút a földön feküdve a kéngáztól, majd õ is belélegzi, és elindulnak hazafelé. Út közben balesetet szenvednek (valószínûleg az ismeretlen férfi segítségével) és az autójukkal leesnek az útról, a folyópartra. Mindketten meghalnak. (az ismeretlen férfi valószínûleg a Sonozaki család vezetõivel van kapcsolatban)

1979. június - A gátépítés már régóta tart, a lakók tiltakoznak, elmennek a felelõsökkel beszélni, de semmi nem történik. A Watanagashi fesztivál alatt Oni-baba vezényszavára, - a három nagy család vezetõi hozzájárulásával -, a gátépítés menedzserét kivégzik, a testét feldarabolják (valószínûleg egy rituális Watanagashi után)
Az építkezés abbamarad. A gyilkosság mindenképp szükséges volt, hiszen ha nem történt volna meg, akkor a falu lakóinak máshol kellett volna ezek után élniük, amire képtelenek. (a bennük élõ "démon", vagyis parazita miatt)

1980. június - Részben azért, mert a gátépítést támogatókat is meg kell büntetni, részben pedig a családi ellentétek miatt, Satoko apja egy kirándulás alkalmával (a fesztiválkor) leesik egy sziklafalról (Oni-baba embereinek segítségével), természetesen azonnal szörnyethal.
A felesége ugyanekkor eltûnik, valószínûleg a Sonozaki család földalatti börtönébe kerül. Satoko árván marad, nagynénje és nagybátyja "veszi gondozásba", akik kegyetlenül bánnak vele, egyedül barátnõje, Rika-chan és bátyja, Satoshi gondoskodására számíthat.

1981. június - A szentély tulajdonosával, Rika apjával végez az átok. Felesége, Rika édesanyja egy mocsárba veti magát (valószínûleg nem magától) és öngyilkos lesz.

1981-1982. Rena-t rossz magaviselete miatt eltanácsolják az új iskolájából, és szülei úgy határoznak, hogy visszaköltöznek Hinamizawába. (Oyashiro-sama visszahívta, "senki nem hagyhatja el a falut, és oda sem mehet senki")

1982. június - Egy háziasszony agyonvert testét találja meg a rendõrség, akinek a férje a gátépítés támogatójának - aki leesett egy kirándulása alkalmával egy sziklafalról-, az öccse. Tehát Satoko és Satoshi nagynénje halt meg. Az elkövetõ maga Satoshi lehetett, a baseball-ütõjével. Satoshi eltûnik. (Sonozakiék börtöne)

1983. Maebara Keichi, családjával Hinamizawa-ba költöznek. Keichi hamar beilleszkedik, gyorsan megbarátkozik a hellyel és a kis iskola többi tanulójával, különösen Rena-val. Egy alkalommal Rena talál a szeméttelepen egy Kenta-kun-doll-t, ami megtetszik neki, és haza akarja vinni. Keichi segíteni akar neki, és amikor Rena elmegy eszközt keresni, amivel hozzáférhetnek a szemétkupac alatt lévõ bábuhoz, Keichi a régi újságok között rálel egy cikkre, ami az 1979 júniusában történt gyilkosságról szól.

1983. június - Itt többfelé ágaznak az események, valami megtörténik, lezajlik a fesztivál, valaki(k) meghal(nak) majd visszakerülünk az idõben 1983. júniusának elejére minden alkalommal, és más történetet látunk, de az egyes dolgokra a szereplõk emlékeznek (Keichi bocsánatot kér Miontól, amiért egy alternatív jelenben megölte, de Mion nem tudja, mirõl beszél). Mindegyik ilyen történet egy-egy fejezet-párból áll (kérdés és válasz fejezet), és minden ilyen fejezet-páros egy-egy szereplõrõl szól, és a lényege, hogy a szereplõ ismerje be, hogy vétkezett. (~személyre szabott purgatórium)
Ezek a szereplõk: Keichi, Mion, Rika, és Satoko.
Tehát a fõszereplõk hatáskörén kívül álló dolgok változatlanul mennek végbe minden alternatívában, viszont velük más-más történik. Ilyen, általuk nem befolyásolt dolog az "átok" által elhalálozó szereplõk: minden fejezet-párban ugyanúgy lesz öngyilkos Tomitake (több ember ütötte le (Oni-baba emberei) és adta be neki az injekciót, amitõl a saját torkát kaparja szét (paraziták miatt) ) és mindig eltûnik Takano Miyo. Rika-chan is minden esetben meghal, be akar adni Mionnak egy injekciót, de Mion erõsebb és õ adja be neki, amitõl megpróbál öngyilkos lenni, a kést a falnak támasztja, és annak ütögeti a fejét, összeesik, de nem hal meg, hanem Mion levetkõzteti és végrehajtja rajta a Watanagashit. A szentélynél találnak rá.

1983. június eseményei idõrendben, ahogy emlékeznek rá a szereplõk:

Elsõ fejezet-páros: Onikakushi-hen (1-4ep) és Tsumihoroboshi-hen (22-26ep)

Onikakushi-hen:
A bûntett elkövetõje Maebara Keichi, a lányok (Rena és Mion) életére tör, miután egy injekciót adnak be neki. Az injekció hatására Tomitakéhez hasonlóan a saját torkát kaparja szét, majd elvérzik a telefonfülkében. (Keichi valószínûleg itt ismeri fel bûnét)
Mielõtt végeznének vele, Keichi készít jegyzeteket, majd a lányok megölése után az óra mögé helyezi a papírt és a fecskendõt is bizonyítékként. Mire a rendõrség megérkezik (Oishi és köre személyében) addigra a fecskendõ már nincs ott, és a jegyzeteibõl is kivágtak egy darabot. Keichi egyetlen akarata, hogy fedjék fel az igazságot.

A fejezet után visszakerülünk ismét a Watanagashi elõtti idõbe, és minden úgy van, ahogy azelõtt volt, de Keichi nem felejti el azt, ami vele történt.

Az erre magyarázatot adó fejezetben (Tsumihoroboshi-hen) Rena ismeri fel bûnét. A gyilkosságot és az iskola diákjainak túszul ejtését, barátainak bántását. Keichi segítségével felismeri a barátság erejét. "A kulcs mindenhez, hogy megbocsátunk egymásnak. Ez lehet a mágikus kulcs, hogy legyõzzük a bennünk élõ gyanakvás démonait. Bár még ezzel a kulccsal a birtokunkban is van egy rejtély Hinamizawában, ami lezárva marad" (Rika-chan)
Takano Miyo kölcsönadja a jegyzeteit az átokkal kapcsolatban Rena-nak, hogy tanulmányozza. Innen sokat megtudunk a középkori áldozásokról, szertartásról, és a parazitákról.
Rika-chant kérdezi ki Oishi az autójában, hogy látta-e Tomitakét és Takanót a Watanagashi éjszakáján, amire Rika magában csak ennyit mond: "Igen, hát így van ez. Rendben. Lejátszom a játékot ezzel a véget nem érõ júniussal... Ameddig csak szeretnéd"

Watanagashi-hen (5-8ep) - Meakashi-hen (16-21ep)
A két fejezet egyetlen idõegységet dolgoz fel.
A bûntett elkövetõje Shion. Az áldozatok: Oni-baba, Satoko, Kimiyoshi, és Keichi.
Satoko megkínzása után (a földalatti börtönben - ahol eközben Satoko ismeri fel bûnét) Shion rájön, hogy hatalmas bûnt követett el, a számára kedves "barátjának" a kérését nem teljesítette, nem vigyázott a hugira. Shion felismeri bûnét, de a belsõ démonjára fogja, hogy ilyet cselekedett. Csak az indulatok vezérlik, amikor megöli Keichi-t is. Figyelmetlenül leesve a kórház faláról, zuhanás közben Satoshira gondol, elnézést kér tõle, hogy nem tudta megtartani az ígéretét (vigyáz Satokóra).
A végén mindenkitõl elnézést kér. "Legközelebb nem fogom ugyanezt a hibát (barátaival szemben bizalmatlan) elkövetni, ebben biztos vagyok". Lezuhan, meghal.

Az utolsó ide tartozó, az anime által felölelt történeti fejezet a Tatarigoroshi-hen (9-13ep).
(Érdemes a címét lefordítanunk: Curse-killing chapter magyarul kb. Az átok gyilkolászása)
A történethez nem tesz hozzá, viszont a nézõ összezavarására kiváló. Körülbelül ennyi is a lényege, illetve annak bemutatása, hogy a dolgokat mindvégig a falu irányítja, nem pedig az ott lévõ emberek.
Keichi otthon kérdezõsködik, hogy milyen is lehet a tökéletes gyilkosság, mert Satoko nagybátyját akarja megölni. Leüti a motorjáról, agyonveri, elássa. Másnap viszont az iskolában mindenki úgy emlékszik, hogy Keichi is ott volt a fesztiválon, és Satoko nagybátyja él. Irie elmebetegséget állapít meg Keichinél, pedig csak a falu (vagy annak õsi démonai) játszott egy kis trükköt Keichivel. A két valóságsík egymás mellett létezik, az is megtörtént, amire Keichi emlékszik és az is, amelyikre rajta kívül mindenki. Ami az egyik valóságsíkban megtörténik az a másik valóságsíkban lévõ falura, környezetre is hatással van, de a szereplõkre nem. Tehát a gödör, amit Keichi ásott és visszatemetett tényleg ott van, de a szereplõ nincs benne.
Az átok (a falu démonai, vagy Oyashiro-sama) dönti el, hogy az oly sok lehetséges alternatíva közül melyik is történjen meg. (Rika-chan, mint Oyashiro-sama papnõje látja a lehetséges valóságokat, tud mindent.) Keichi hiába próbálja megváltoztatni a valóságot, a jövõt, tehetetlen. Ellenben Oyashiro-sama hallgat rá, és amit szeretne, amit kimond, az történik meg. A halálba kívánja Irie-t, aki másnap gyógyszer-túladagolásban meg is hal.
Satoko azt hiszi, amikor meglátja véres baltával Rika-chan fölött Keichi-t, hogy õ ölte meg. Lelöki Keichit egy hídról (ezzel menti meg az életét), aki esés közben az egész (kifordított) falunak a pusztulását kívánja. Ez be is következik, az Onigafuchi mocsárból mérgezõ vulkanikus gáz tört elõ késõ éjszaka és megölte a falu lakóit. Hinamizawa körzete az óta is le van zárva. (paraziták újraélesztése miatt)

A tanulságot Rika-chan vonja le: "A kulcs mindenhez, hogy megbocsátunk egymásnak. Ez lehet a mágikus kulcs, hogy legyõzzük a bennünk élõ gyanakvás démonait. Bár még ezzel a kulccsal a birtokunkban is van egy rejtély Hinamizawában, ami lezárva marad"

Az elemzés csak az anime elsõ sorozata és a hozzá kiadott extra epizód történetét dolgozza fel, a játékban és mangában más információk is találhatók.

A hátterek valós képek alapján készültek:
referenciákBeküldte: Törölt felhasználó Megtekintve: 6343 db Időpont:2008. 01. 20. Hozzászólások: 11 db