Ma 2020. 09. 30-a van.

    Ismertető nyomtatása  Ismertető küldése     

   [Teljes lista] [0-9] [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [TOP20]

Anime ismertető (Információk)
Haibane Renmei
Címe: Haibane Renmei
Angol címe: Charcoal Feather Federation
Korhatár:

12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Kategória: TV
Epizódok száma: 13
Megjelenés éve: 2002
Műfaj: Dráma
Fantasy
Pszichológiai
Stúdió: RADIX
Képek: A google-n
Anime értékelése: 7 szavazat alapján: 9.57
Ismertető értékelése: 7 szavazat alapján: 9.29
Státusz: Ellenőrizve!


Leírás

Van egy Old Home nevû kisváros, amit falak vesznek körül. Itt élnek a haibane-k, az emberektõl elkülönülten. A hátukon szürke szárnyak vannak, fejükön glória. Minden haibane egy nagy tojásszerû burokból születik, és amikor ebbe a különös világba belépnek, mindegyik különbözõ életkorú. A nevükre sem emlékeznek, csak egy álomra, amit a burokban láttak. Ez az álom alapján kapják az új nevüket is. Nem értik, hogy hogyan kerültek ide, vagy miért is vannak itt. Nem értik a haibane-lét értelmét, nem tudják céljukat. Szeretnék tudni mi lehet a fal túloldalán, ismerni akarják saját múltjukat. Minden szereplõ, a kisvárosban lakó emberek is, akárcsak a haibane-k tele vannak kérdésekkel, szeretnék megérteni a körülöttük lévõ világot.

A mû bemutatja a haibane-k életét, sorsukat, a kisvárost és annak lakóit, a szereplõk lelki mélységeit. Bár az elsõ pár részben csak a karaktereket ismerhetjük meg, késõbb, lassan kibontakozik a drámai történet, amely szerkezetét tekintve akár egy szépirodalmi drámában is megállná a helyét.

Rajzolási stílusát tekintve egyszerû, de szép, minden épp annyira van kidolgozva, amennyire szükséges, de ettõl nem válik elnagyolttá. Képi világa igen érdekes, az egyik fõbb szereplõ, Reki dohányzik, ami nagyon éles kontrasztban van az angyalszerû szárnyakkal, glóriával. Történetére és cselekményére is ez a kettõsség jellemzõ. A haibane-k segítik egymást, ahogy csak tudják. A szereplõknek megvannak a saját bajaik, gondjaik az életben, a munkájukban, de mégis mindvégig kitartanak egymás mellett, mindenben készségesek. Látszólag minden a legnagyobb rendben van, de a nézõ hamar rájön, hogy ez csak a felszín, már az elsõ pár részben is érezni lehet hogy valami be fog következni, valami változni fog, nem marad langyos a mû.

Aki ismeri Yoshitoshi Abe (õ felelõs a karakterdizájnért) egyéb munkáit (S.E.Lain, Texhnolyze, NieA7) annak ismerõsek lehetnek a karakterek. A zene fenomenális, és mind a japán, mind pedig az angol szinkronhangok nagyon eltaláltak, sehol nem éreztem nem oda illõnek, a zenei aláfestés is megfelelõ hangerõvel és mennyiségben van jelen, nincs eltúlozva.

A története teljesen egyedi, nem nagyon lehet más animehez hasonlítani. Témáját tekintve pszichológiai dráma, a lélek mélységeit, reakcióit egyes eseményekre, változásait mutatja be, a lét kérdéseit, az életet, a halált egy új perspektívából tárja szemünk elé. Igen komoly szimbólumrendszerrel rendelkezik, ezért inkább csak komolyabb érdeklõdésû, érettebb, felnõttebb nézõknek ajánlanám, de nekik mindenképpen!


Aki szereti a Lain-t vagy a Texhnolyze-ot az nagy valószínûséggel ezt is szeretni fogja, annak ellenére, hogy egészen másról szól, mint az elõbb említettek. Úgy érzem, hogy nem csak, mint anime, hanem filmként, vagy irodalmi mûként tekintve is hordoz magával értékeket. Története több korosztály számára, különbözõ társadalmi osztályokba tartozó emberek számára is érdekes és nagyon aktuális! Jómagam is többször láttam, véleményem szerint kár lenne kihagyni, felejthetetlen!Beküldte: Törölt felhasználó Megtekintve: 3207 db Időpont:2007. 04. 05. Hozzászólások: 6 dbValid CSS!  Valid XHTML 1.1  PageRank Kereső optimalizálás