Ma 2020. 07. 06-a van.

    
   Nyomtat     

   [Teljes lista] [0-9] [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [TOP20]

Információk
Furi Kuri
Címe: Furi Kuri
Angol címe: FLCL
Magyar címe: Furi Kuri
Hivatalos weboldal: http://www.gainaxpag...
Korhatár: Nem korhatáros!
Kategória: OVA
Epizódok száma: 6
Megjelenés éve: 2003
Műfaj: Akció
Vígjáték
Mecha
Paródia
Õrültség
Stúdió: GAINAX
Production I.G
Képek: A google-n
Anime értékelése: 16 szavazat alapján: 8.88
Elemzés értékelése: 3 szavazat alapján: 9.67
Státusz: Ellenőrizve!


Elemzés

A részek természetesen összefüggõk, de mind-mind egy más hangulati környezetben zajlik, mindegyikben mások a szimbólumok, így egyesével veszem õket, és vázlatosan leírom a legfontosabb történeti elemeket, amikre érdemes odafigyelni.

Röviden a mû a felnõtté válásról szól, egy kissrác szemszögébõl nézve, részletesebben pedig:

1) Fooly Cooly:

Csak egy bevezetõ rész, sok érdekes még itt nem történik.

A legelején megpróbálja Naota elmondani Mamiminek, hogy van a bátyjának egy amerikai barátnõje,de Haruko félbeszakítja..

Naota a legfiatalabb, mégis a nála idõsebbeket gyerekesnek találja.

Amikor Haruko-t Vespa-woman-nek hívják az iskolában, Naota megpróbálja megfejteni mit is akar az jelenteni.
Wasp- darázs, Hornet - lódarázs

Hídon elmondja Naota Mamiminek, hogy a bátyjának van egy amerikai barátnõje.
"You know he has a" itt vágás, és azt látjuk, hogy Haruko kinyitja a borítékot, benne a képpel a lányról és a bátyról.

Elmondja, az idegállapot miatt valószínûleg kijön az elsõ robot, TV-boy, Canti, és harcol egy kéz alakú robottal. Haruko leüti Canti fejérõl a külsõ takarólemezeket, összetörnek, késõbb ezeket Canti összeragasztgatja.2) Fire Starter:

A régi iskolában tûz volt, a tûzbõl Naota bátyja mentette meg Mamimit. A tûz valószínûleg gyújtogatás volt, de sosem derítették ki. Mamimi megszereti a játékot, és reprodukálni szeretné a tüzeket, hogy ismét láthassa Naota bátyját, hiszen akkor is tûzben találkoztak. Nem tudja elfogadni, hogy van neki egy barátnõje kint.

Mamimi utálta azt helyet, és el akarta tûntetni. De még ha porig is égett, haszontalan dolog volt, a hamu még mindíg ott van.

Mamimi megcsókolja TVboyt, második robot Naota fejébõl. Csata, robbanás, Naota elhatározza, hogy Mamimi mellett marad örökre.

Hiányzik Naota agya, Haruko csak játssza a hülyét. Valószínû nem Naota az elsõ akit a gitárjával fejbevágott.

A motorja: Egy sima Vespa, menj és nézd meg magad" az õr a Medical Mechanicában: Milyen évjáratú? Soha nem láttam ilyen alkatrészeket" Ennek magyarázata: "Pontosan hol ér véget az igazság és hol kezdõdik a hazugság?"

Boltból hazajövõ jelenetben: Nao Mamimi fényképeit nézi


3) Puss in Boots (Csizmás Kandúr):

Ninamori hazudott, meghamisította a szereposztást.
( "Pontosan hol ér véget az igazság és hol kezdõdik a hazugság?" )

Ninamori fáradhatatlanul próbál felnõttnek látszani. ("Te pizsamád? Nagyon rövid nekem, látod?") A hamis szemüveg is a személyiségére utal, hogy csak megjátssza, hogy felnõtt. Ez a rész azért különleges, mert most nem Naota, hanem Ninamori fejébõl jött ki egy szörny. Emlékezzetek arra a jelenetre, amikor a fejük összeütközik. Egy vörös villódzást lehet látni, valószínû ekkor "adta át".

Érdemes még megemlíteni azt a részt, amikor Ninamori szócsatát vív Naotával. Naota nem akarja igazságra hozni Ninamori hazugságát, csak azért teszi, mert Ninamori erõsen megsérti. Mivel tudja ennyire megsérteni?
"Mi csak gyerekek vagyunk, téged is beleértve"

Egy kis vicces részt is láthattunk, ami nagyon tükrözi a sorozat tipikus hangulatát. Haruko rajtakapja Cantit, hogy a szekrényben ragasztgat valamit. Ez a fejének a takarója, amit Haruko széttört a gitárjával. Zavarban van, hogy nyitott a feje. Késõbb egy kartondobozt visel, és puszta hiúságból nézegeti magát a kis kézi tükrében.

Személyes kedvencem pedig az a jelenet, amikor Mamimi Naota füleit tapogatja, a macska pedig ugrál, és PAC-MAN szerûen kiugrik a képbõl és a másik oldalon megjelenik.


4) Full swing:

Megkapjuk a "magyarázatot" arra, hogy hogyan is mûködik Naota feje: Létezik egy N.O. csatorna, amit a bal és jobb agyfélteke közötti távoli gondolkodási folymatok hoznak létre. Ezen az interdimenzionális csatornán keresztül át lehet húzni dolgokat, fényévnyi távolságokról, egy szempillantás alatt.

Persze bárki feje nem alkalmas erre. Haruko Naota helyett Kamon fejét próbálta használni, hátha így elõbb Megkapja, amit akar. Kamon feje nem volt alkalmas, ("Csak a te fejed mûködik, Takkun") így Haruko ütése nem a kívánt eredményt érte el, hanem megölte Kamont. Haruko, hogy elkerülje a gyanút készített egy gyenge robot-másolatot. Ennek ellenére még flörtöl a Kamon-robottal, hogy iriggyé tegye Naotát.

Eközben felfedezték, hogy egy mûhold közeleg a Föld felé, ami egy izmos bombát hordoz.

Ismét egy kis tipikus FLCL poén: figyelmesen nézzétek meg azt a részt, amikor Mamimi elrohan Harukoval, hogy láthassa Canti játékát! Érdemes képkockánként nézni, megéri!

Naota furcsának találva apját egy nap irigységbõl és frusztráltságból az ütõjével a TV-jükre üt egy nagyot, ami azt eredményezi, hogy az ébresztõóra lerepül róla és olyan erõsen fejbevágja a robot Kamont, hogy meghal. Késõbb az igazi apját megtalálja a szekrényben kiszáradva, majd egy kis áztatás után visszatér az élõk közé.

Rájöttek, hogy a mûholdas bomba egyenesen Mabase városára fog leesni, valószínûleg Naota feje vonzza oda.

Haruko tudja, hogy a bomba oda fog esni, ahol Naota van, valószínûleg ezért is küldi fel a Medical Mechanica tetejére, mert ismeretlen okokból el akarja azt pusztítani. Mindkét eshetõségre felkészül. Ha üt, akkor semmi baja nem lesz, de ha mégsem ütne, mert nem az a fajta aki valóban ütni szokott, arra az esetre felpattant a Vespájára, és eltûnik.

Naota végülis mindenki meglepetésére üt, Haruko pedig a segítségére siet, mert megtetszett neki, hogy képes rá. Ketten megmentik a várost. Ekkor Naota a bátyja emlékétõl kért segítséget.

Mamimi szomorú, hogy Naota használta az ütõt. (Ez is jelzi, hogy nõ fel, egyre többre képes, egyre nehezebbé válik az irányítása)


5) Brittle Bullet: (törékeny lövedék)

A rész témáját a lõfegyveres harcok adják.

Fény derül Amarou kettõs személyiségére, hogy egyben érett férfi, ahogy a dolgokat irányítani próbálja, és egyben gyermeteg lelkû is, mert az édes cukrokért rajong. Itt is látszik, hogy a különbözõ ételek iránti vonzódás milyen fontos szerepet tölt be a felnõtté válásban.

Láthatjuk, hogy Amarou és Haruko már régóta ismeri egymást, valószínû Amarou is egy olyan kellék lehetett Haruko számára, mint most Naota. Az õ feje is mûködik, de nem elég jó a feladathoz, vagyis Atomsk megszerzéséhez.

Naota és Mamimi viszonya is folyamatosan változik. Amikor elráncigálja õt egy "romantikus" hotel elé, és megpróbálja megcsókolni, Mamimi visszautasítja. Ezzel Naota büszkesége is teljesen letörik. A revolver egyes mozzanatai ezt látványosan szimbolizálják. A visszautasítás pillanatában sül el a fegyver, jelezve, hogy köztük mindennek vége.

Amikor Mamimi Tasuku-ért kiált segítséget kérve, Naota mondja, hogy õ fog neki most segíteni, és ne hívja többé Takkun-nak. A Takkun egy kicsinyítõ jelzõs becenév, hogy ezt visszautasítja, az is a fejlõdésének tudható be.

6) FLCLimax:

Mamimi szeretethiányát Naota már nem tudja kielégíteni, ahogy nõl fel, eltávolodik tõle, a Takkun-cica is talált magának barátnõt egy fehér cicalány személyében (kicsit késõbb látható), így Mamimi a hatalmas robot magját, a Terminal Core-t hívja ezek után Takkunnak, azon tölti ki szeretetét.

Mamimi a saját céljaira használva felneveli a robotot, ahogy nõ egyre nehezebben tudja irányítani, akárcsak az eddigi Takkunokat.

Érdemes megfigyelni, hogy Naota a keserû italt választja. Nem jár már iskolába, segíteni akar Harukonak megtalálni, amit keres, Atomsk-ot. Hogy miért is keresi? Amarou szerint szerelmes belé, de sokkal inkább az erejébe szerelmes, amivel "egész csillagrenszereket lophat el".

Naota egy pillanatra megkapja Atomsk erejét, de Haruko nem tudja megkaparintani. Haruko elmegy, Takkunt magára hagyva.

Mamimi szintén elmegy a városból, a fotós hobbijának élni.

Naota és Ninamori közt lejátszódó jelenet nagyon emlékeztet a Naota és Mamimi között történtekre. Mire észrevették volna, az évszak változott.

Haruko Rickenbacker basszusgitárja, amit megkapott tõle, és Mamimi egy lapban publikált "Fooly Cooly" címû fényképe örökre megmarad Naota emlékezetében.

Valószínûleg a fénykép miatt, és annak hangulata miatt, - ami végigkíséri a mûvet -, lett ez az anime címe.

Kiegészítés:
"I'm an illusion of your youth, a manifestation of the feelings in your adolescent heart"
Haruko így felel Naota kérdésére, hogy ki is õ valójában. Vagyis ha azt keressük, hogy melyik része lehet valóságos a történetnek, akkor azt a választ kapjuk, hogy Haruko csak Naota képzeletében létezik. Így akár felfogható a mû egy része valós eseményként is, csak kicsit élénk a gyerekek fantáziája.Beküldte: Törölt felhasználó Megtekintve: 2544 db Időpont:2008. 07. 06. Hozzászólások: 4 dbValid CSS!  Valid XHTML 1.1  PageRank Kereső optimalizálás