Ma 2020. 07. 07-e van.

    Ismertető nyomtatása  Ismertető küldése     

   [Teljes lista] [0-9] [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [TOP20]

Anime ismertető (Információk)
Hotaru no haka
Címe: Hotaru no haka
Angol címe: Grave of the fireflies
Magyar címe: Szentjánosbogarak temetõje
Korhatár:

18 éven aluliaknak nem ajánlott!
Kategória: Movie
Epizódok száma: 1
Megjelenés éve: 1988
Műfaj: Dráma
Háborús
Történelmi
Stúdió: Studio Ghibli
Képek: A google-n
Anime értékelése: 9 szavazat alapján: 8.11
Ismertető értékelése: 6 szavazat alapján: 9.5
Státusz: Ellenőrizve!


Leírás

Csak az nézze meg, aki biztos abban, hogy lelkileg képes megeszmészteni egy olyan történetet, ami a második világháború kegyetlenségérõl szól!

1945 szeptember 21. éjjel, örköre elbúcsúzunk egy fiútól, aki egy oszlopnak vetve hátát nem törõdik semmivel. Látomásában kicsi húga jelenik meg, aki visszaviszi a múltbeli emlékeihez, s elkezdõdik a történetünk, melyhez rengeteg zsebkendõ ajánlott.

Sziréna hangja szakítja meg a napsütéses délutánt. Újabb légi támadás, mely a falubeliek életének már szerves részévé vált. A távolban megjelennek az amerikai bombázók, harca készen. Egy ártatlan kis falu. Valószínûleg stratégiailag semmi fontos tényezõje nincs. Háború van. Lényegtelen, hogy stratégiailag mennyire fontos, az ellenséges terület, az ellenséges terület.

Fõhõsünk Seita tizenéves fiúcska, s húga Secukó, aki olyan 4 éves forma leányka. Bombázás során anyjuk meghal, a fiú szeme láttára égetik el holttestét. A gyár ahol Seita eddig dolgozott az iskolával együtt leégett. Kénytelenek nagynénjükhöz költözni, aki befogadja õket, igaz nem szívesen. Háborús idõket élnek két éhes száj, mely nem dolgozik elég kellemetlen egy család számára. Ki nem dolgozik ne is egyék. Tartja a mondás. Hasonlóképpen vélekedik a nagynéni is, akit zavar a kislány éjszakánénti sírása, s a fiú semmittevése. Apujuktól várt válasz nem érkezett meg, hiába adtak fel levelet a hadiflottához. A két gyermek ott áll egyedül, tehetetlenül egy háború sújtotta országban.
Seita végül úgy dönt, hogy kezébe veszi sorsuk alakulását. Húgával beköltöznek egy jobb állapotban lévõ óvóhelyre, s ott élik mindennapjaikat. Az élet egyre keményebb lesz. Nincs elég élelem, s Secukó beteg lesz. Vajon mi fog velük történni?

Nem egy könnyed délutáni szórakozás ez az anime. Aki eddig meg volt róla gyõzõdve, hogy az animék gyerekeknek való mesék, az most kapkodni fogja a fejét, mert sok felnõtteknek készült filmnél is komolyabb mondanivalót ragad meg. Éheség, háború, betegség, halál. Mind körüllengi.

Miért szentjános bogarak temetõje a címe? Erre csak találgatásokat tudok mondani. A szentjánosbogarak, mint visszatérõ motívum, mint csoda jelennek meg. A kis Secukó pilács bogaraknak nevezi õket, s önfeledten kergeti. Mikor beköltöznek az óvóhelyre, akkor összegyûjtik a szentjános bogarakat, hogy azzal világítsanak, mert sötét van. Másnap reggelre a szentjánosbogarak meghalnak, s Secukó eltemeti õket. Talán arra akar utalni, hogy minden csoda legfeljebb 1 napig tart, s a dolgok mulandóak? Ezt mindenki maga fejtse meg. Ahány ember annyi üzenet.

A kép és a hang minõségére a Ghibli stúdió neve már elég bizonyíték. 80-as évekbeli anime, de mégis jópár napjainkban készült anime messze alul marad minõségben.

Pár hónapja jelent meg eredeti dvd változatban, szinkronosan. Sajnos errõl véleményt nem tudok formálni, de remélhetõleg jobb szinkron minõsége van, mint amiket mostanában megszokhattunk. Sajnálnám ha egy ilyen kincset szinkronnal tönkretenének.Beküldte: Törölt felhasználó Megtekintve: 3195 db Időpont:2008. 02. 16. Hozzászólások: 16 dbValid CSS!  Valid XHTML 1.1  PageRank Kereső optimalizálás